TEE Nedir?
Ekokardiyografi kalbin yapısı ve fonksiyonlarının ultrason ile incelenmesidir. Göğüsten yapılan ekokardiyografi ile kalbin tüm ayrıntıları ve bazı bölgeleri yeterince görülemez. Bu durumda yemek borusundan ultrason ile kalbin incelenmesi gerekir ki bu işlem “Trans özofageal ekokardiyografi” “TEE” olarak adlandırılır.
TEE yapılması gereken durumlar nelerdir?
- Göğüsten yapılan ekokardiyografide görüntülerin iyi olmaması
- Kalp içerisinde kan pıhtısı veya enfeksiyon odağı varlığının incelenmesi
- Doğumsal kalp deliklerinin incelenmesi
- Protez kalp kapağı değerlendirilmesi
- Kalp kapak yetersizliğinin derecesinin belirlenmesi
- Bozulmuş, daralmış veya yetersiz kalp kapağının ameliyatsız tedaviler yada tamir için uygunluğunun değerlendirilmesi
- Aort koarktasyonu, anevrizması veya diseksiyonunun değerlendirilmesi
- Cerrahi kapak tamiri sırasında, tamir işleminin planlanması ve başarısının değerlendirilmesi
- Ameliyatsız kalp kapağı değişimi, kalp deliklerinin şemsiye yöntemiyle ameliyatsız kapatılması sırasında TEE ile değerlendirme
TEE için hasta nasıl hazırlanır?
İşlem öncesi en az 4 saat en iyisi 12 saat aç kalması gerekir. Hasta TEE işlemi için kendisine yardımcı olabilecek bir yakını ile birlikte gelmelidir. Şeker hastaları, Alerji, astım, yüksek göz tansiyonu, yutma güçlüğü, burun tıkanıklığı gibi yakınmaları olan, yemek borusu ve mide ile ilgili sorunları olan hastaların bu durumları doktora haber vermeleri gereklidir. Çıkabilen diş ve damak protezi varsa işlem öncesinde çıkarılır.
TEE nasıl yapılır?
İşlem öncesi öğürme refleksini azaltmak için hastanın boğazına ve yumuşak damağına lokal anestezik sprey uygulanır. Hastanın koluna damar yolu açılır, buradan sakinleştirici ilaç uygulanarak hasta hafifçe uyutulur. Ağza, hastanın TEE probunu ısırmaması için bir ağızlık yerleştirilir. TEE probu hastanın ağzına yerleştirilir ve hastadan birkaç kez yutkunması istenir. Yutkunma sırasında doktorun da yardımıyla TEE probu yemek borusuna ilerler. Bundan sonra hastadan burnundan nefes alıp vermesi yutkunmaması istenir. Bu aşamadan sonra kalp incelemesi başlar ve 20 dakika kadar sürer. İşlem bittiğinde TEE probu çıkarılır ve eğer işlem öncesi sakinleştirici ilaç verilmiş ise hasta uyandırılır.
İşlem sonrası nelere dikkat edilmelidir?
2 saat süreyle bir şey yenilip içilmez. Tetkik sırasında kullanılan sakinleştirici ilaç bir süre uyku hali ve sersemlik yapabilir ve için bu durum tamamen düzelinceye kadar araç ve makine kullanılmamalıdır. Hasta TEE sonrası 1-2 gün süreyle boğazında rahatsızlık duyabilir, kendiliğinden iyileşir.